Mondkapjesbeleid verpleeghuizen was vooral ingegeven door schaarste


Het dragen van mondkapjes was lange tijd niet verplicht in verpleeghuizen, behalve als er een coronageval werd geconstateerd. En dan nog gold dat alleen op aparte corona-afdelingen, zoals hier in woonzorgcentrum Zuiderhout in Haarlem.
Het dragen van mondkapjes was lange tijd niet verplicht in verpleeghuizen, behalve als er een coronageval werd geconstateerd. En dan nog gold dat alleen op aparte corona-afdelingen, zoals hier in woonzorgcentrum Zuiderhout in Haarlem. Foto: Ilvy Njiokiktjien/ANP

Coronabeleid

  • Al in januari had ambtelijke top oog voor tekorten aan beschermingsmiddelen
  • Probleem was niet opgelost bij hoogtepunt uitbraak
  • Vanwege tekorten geen mondkapjesplicht in verpleeghuizen

Sterftecijfers accepteren

Probleem al in januari op agenda

Schaarste, schaarste, schaarste

Wat is het BAO?

Het Bestuurlijk afstemmingsoverleg beoordeelt of de aanbevelingen van het RIVM haalbaar en wenselijk zijn. Het evalueert ook het bestuurlijk optreden tijdens crises. In het overleg zitten vertegenwoordigers van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de GGD's en de Veiligheidsregio's, de zorg en enkele ministeries. In het voorjaar beklaagt het BAO zich over de enorme tijdsdruk waaronder het moet reageren op adviezen van het RIVM 'vaak nog diezelfde dag'. Ook het grote aantal partijen dat is toegevoegd aan het BAO leidt tot ineffectiviteit. Daarom valt op 18 mei het besluit om terug te gaan naar de oorspronkelijke samenstelling.

AD