In South Carolina wordt de toekomst van het Trumpisme bepaald

Jaime Harrison, jong en Afro-Amerikaan, is het nieuwe wapen van de Democraten in de zuidelijke staat. De verkiezingsstrijd daar staat plotseling symbool voor de strijd om het Witte Huis. Zijn de dagen van Trump geteld?


Jaime Harrison (links) en Lindsey Graham
Jaime Harrison (links) en Lindsey GrahamBeeld: ANP/Bloomberg/FD Studio

In het kort

  • In South Carolina loopt de Democraat Jaime Harrison in op de Republikein Lindsey Graham.
  • Graham heeft zijn lot verbonden aan dat van Trump.
  • Mocht Harrison winnen, dan is het de tweede keer dat South Carolina de koers van het land bepaalt. De stemmers in deze staat gaven de doorslag bij de Democratische voorverkiezingen met een massale stem op Joe Biden.

Democratisch senaatskandidaat Jaime Harrison doet een ellebooggroet met een supporter tijdens een evenement in Rowesville, South Carolina.
Democratisch senaatskandidaat Jaime Harrison doet een ellebooggroet met een supporter tijdens een evenement in Rowesville, South Carolina.Foto: Micah Green/Bloomberg

Trumps golfmaatje

Republikeins senator Lindsey Graham klapt voor Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. Grahams loyaliteit aan Trump is voor een groep Republikeinen in South Carolina aanleiding niet meer op hem te stemmen.
Republikeins senator Lindsey Graham klapt voor Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. Grahams loyaliteit aan Trump is voor een groep Republikeinen in South Carolina aanleiding niet meer op hem te stemmen. Foto: Leah Millis/Reuters

Ontgoochelde Republikeinen

Voor het eerst in dertig jaar heb ik geen idee wat er gaat gebeuren in deze staat

Benoeming nieuwe rechter

Naar Graham luisteren is als monopolie spelen met mijn zoontje. Elke keer veranderen de regels

David en Goliath

'We hebben veel vooruitgang geboekt, maar nog altijd tekent zich hier een diep raciaal onderscheid af', vertelt Gilda Cobb-Hunter, de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die Orangeburg County vertegenwoordigt in het Huis van Afgevaardigden van South Carolina. Volgens haar is dat nog een reden waarom Harrisons kandidatuur zoveel aandacht trekt. ‘Plattelandsziekenhuizen sluiten en scholen in afgelegen gebieden hebben financiële tekorten. Dat raakt vooral de Afro-Amerikanen die overwegend in dit soort districten wonen.’ Mocht Harrison de Senaat halen, is haar hoop dat hij daar wat aan kan doen. ‘Plus dat het natuurlijk home town pride oplevert’.

Jaime Harrison en Lindsey Graham na afloop van hun eerste debat op 3 oktober.
Jaime Harrison en Lindsey Graham na afloop van hun eerste debat op 3 oktober. Foto: Meg Kinnard/AP

Een miljoen niet-witte kiezers

AD