Trumps streng katholieke rechter verdeelt de geesten


President Trump en Amy Coney Barrett tijdens de officiële voordracht zaterdag van Barrett om  opperrechter te worden bij  het Amerikaanse Hooggerechtshof.
President Trump en Amy Coney Barrett tijdens de officiële voordracht zaterdag van Barrett om opperrechter te worden bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.REUTERS

In het kort

  • Amy Coney Barrett moet de opvolger worden van de overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg
  • Critici vrezen dat Barretts anti-abortus-overtuiging doorklinkt in uitspraken van het Hooggerechtshof
  • Juristen vrezen dat niet: zij noemen Barrett 'briljant' en neutraal

De nominatie zaterdag van Amy Coney Barrett als nieuwe rechter voor het Hooggerechtshof onderstreept hoe snel uitersten elkaar kunnen afwisselen in de Verenigde Staten. Coney Barrett is door Trump genomineerd ter vervanging van de overleden Ruth Bader Ginsburg ‘the notorious RBG’, een boegbeeld voor progressieve feministen. Opvolger Barrett lijkt minstens zo notoir te worden, maar dan als voorvechter van conservatieve waarden. Haar standpunt over abortus (‘onder alle omstandigheden immoreel’) lijkt de voornaamste reden te zijn dat Trump deze 48-jarige katholieke moeder van zeven tot opperrechter wil benoemen.

Een Amerikaanse religietwist

CV van Amy Coney Barrett

Geboren in 1972 in New Orleans

2010: hoogleraar Notre Dame Law School

2017: benoemd als rechter bij het federale Hof van Beroep in Chicago

2020: voorgedragen door Donald Trump als rechter voor het Supreme Court

Benoeming zal waarschijnlijk doorgaan

Mocht de Senaat vlot instemmen met haar benoeming dan wacht Barrett meteen een zaak waarin ze haar juridische filosofie kan toepassen. De week na de verkiezingen dient bij het Hooggerechtshof een zaak over de affordable care act, die Amerikanen met een laag inkomen van een gezondheidszorgverzekering voorziet. Trump was van meet af aan voornemens om deze wet, die beter bekend staat als ‘Obamacare’, te schrappen. Ook Coney Barrett heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de Amerikaanse zorgwet.

Harvard-hoogleraar: 'Barrett is briljant'

Trump heeft Barrett in ieder geval alvast een rol toegedicht in het oordelen over mogelijke grootschalige verkiezingsfraude door de Democraten; een vrees van Trump, waarvoor volgens onder andere de FBI geen aanleiding is. ‘Dit gaat eindigen bij het Supreme Court', zei de president desondanks afgelopen week. ‘Daarom moet de benoeming voor de verkiezingen gebeuren, want ik denk dat de Democraten de zaak op grote schaal gaan oplichten.’ Behalve op haar abortusstandpunt zal Barrett tijdens de hoorzittingen die nu volgen ongetwijfeld worden bevraagd op haar standpunten inzake betwiste verkiezingen.

AD