Coronawet maakt geen einde aan verwarring over coronaregels
Politiek ongeloof
Kijk naar Staphorst. Drie drukbezochte kerkdiensten in het gelovige Overijsselse dorp, elk met 600 aanwezigen, leidden zondag tot groot maatschappelijk en politiek ongeloof. De vergelijking met cafés, restaurants, poppodia en theaters was door critici snel gemaakt. Voor die locaties is de groepsgrootte door het kabinet in principe gemaximeerd op dertig personen. In tegenstelling tot religieuze bijeenkomsten, waarvoor formeel geen maximum aantal bezoekers geldt. Wel moeten kerkgangers vooraf reserveren, is er bij binnenkomst een gezondheidscheck en geldt het dringende advies anderhalve meter afstand te houden. De kerk zegt aan die voorwaarden te hebben voldaan.
Deze week in Den Haag
Dinsdag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting met experts over de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Over deze regeling is veel politieke commotie. Linkse oppositiepartijen verwijten het kabinet dat het met de BIK een 'cadeautje' van €2 mrd schenkt aan het bedrijfsleven.
De Eerste Kamer spreekt dinsdag over de Corona-app, die al is goedgekeurd door de Tweede Kamer.
Woensdag en donderdag debatteert de Tweede Kamer over de coronawet.
Opofferingsgezindheid
Poppodia
De christelijke partijen ChristenUnie en SGP reageerden dan ook teleurgesteld op de afspraken tussen kerken en Grapperhaus. Zij wijzen erop dat veel kerken zich keurig aan de coronamaatregelen houden. 'Waar lokaal maatwerk mogelijk is voor theaters en andere culturele instellingen, moet er ook voor kerken ruimte blijven om maatwerk te bieden', twitterde ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Hij spoort Grapperhaus aan opnieuw met de kerken om tafel te gaan.